IdaLism.

Hampe
Handdockan Hampe är tillverkad i pappiermaché. Som stomme använda jag en ballong, en bit hårt papper och maskeringstejp. Vill man ha öron eller någon annan lite större detalj på sin docka kan man även bygga på den med kartong och tejp innan man börjar (använd inte för mycket tejp då limmet inte fäster så bra på det).
På ballongen la jag några lager med tidiningspapper, ett lager med torky-papper (nosen byggde jag också med torky-papper) och sist några lager med svart silkespapper (man kan måla huvudet med täckfärg/ akrylfärg om man inte har silkespapper). Allt papper rev jag först i remsor och doppade sedan i tapetklister innan jag satte dem i olika riktningar över hela huvudet. Det är viktigt att man hela tiden lägger remsorna i olika vinklar, ser till att man täcker hela huvudet jämntjockt och att man formar huvudet med händerna så att det inte blir luft, veck eller limklumpar. Runt halsen byggde jag en liten ring med torky-papper som sedan ska hålla kläderna på plats.
Recept på tapetklister:
4 dl vatten
½ dl socker
1½ msk potatismjöl
- Blanda potatismjölet med hälften av vattnet
- Koka upp den andra hälften av vattnet med sockret, tag sedan av kastrullen från plattan
- Blanda ned potatismjöl- och vattenblandningen
- Hetta upp blandningen igen men ta av kastrullen innan det börjar koka
- Låt svalna
- Klart att använda
Ögonen målade jag på med akrylfärg då huvudet var helt torrt.
Öronen sydde jag först och limmade på huvudet tillsammans med "mössan".
Kläderna klippte jag som ett stort T och sydde ihop för hand, i halslinningen sydde jag in en resår som håller kläderna på plats runt halsen (man kan också limma fast kläderna i halsen men då går de inte att byta eller att ta av och tvätta). Vantarna sydde jag först för sig och sedan sydde jag ihop dem med tröjan. Halsduken är bara fastknuten runt halsen.
Alla tyger är spillbitar som jag redan hade hemma.